neděle 24. května 2015

Spotify - hudba na netu zdarma a legálně

Určitě jste o ní už někdy slyšeli. Tento obrovský internetový hudební přehrávač je totiž to, na co lidé podle mě měli udělat už dávno..

A jestli ne, tak je mým úkolem vám tuto službu představit ;)


Spotify je služba, pomocí které hudební skupiny oficiálně sdílejí svoje výtvory do místa, odkud si je pak fanoušci mohou zdarma a legálně poslechnout. Jedinou podmínkou je registrace uživatele.

Zaregistrovat se můžete pomocí emailu (pak zvolením jakékoliv přezdívky atd..) anebo už se rovnou přihlásit přes váš účet na Facebooku

Po registraci vám Spotify nabídne stažení stejnojmenného programu
Ovšem, už vám neřekne, že existuje i způsob poslouchání přes webový prohlížeč - tzv. WebPlayer (odkaz zde). Dokonce mi přijde, jako by tato možnost byla na stránce doslova schovaná! (Je až úplně dole v patičce webu). 


Spotify existuje i pro jiné verze systémů - iOS, Android, Mac.. 

Nevýhodou samozřejmě je, že si můžete pouštět pouze to, co skupiny uvolní - takže když na Spotify vaše oblíbená skupina není, máte prostě smůlu (třeba CHROMING ROSE, co se už rozpadla).. anebo se skupina rozhodne znepřístupnit své songy zrovna vaší zemi (to by se ale mělo dát obejít pomocí změny země)..

Prostředí Spotify (ať už z webu, pc nebo mobilu..) je celkem přátelské. Můžete tu:
1) sledovat ("follow") své oblíbené interprety - program vám pak oznámí, kdykoliv se u nich udá něco nového (nový song, playlist..)
2) "ukládat" ("save") - ale není to ukládání v tom pravém slova smyslu - oblíbené písničky, alba do své knihovny ("Your music"), kde je pak snadněji vyhledáte.
3) z písniček vytvářet playlisty, které pak můžete sdílet jiným uživatelům Spotify.
4) streamovat rádio - z toho, co zrovna posloucháte, se vytvoří stanice, kterou ostatní mohou poslouchat. 
5) a samozřejmě přidávání přátel nepřátel, jak už to v podobných komunitách bývá..

Sdílení na Spotify
Sdílet můžete téměř cokoliv - od samostaných písniček přes alba až po playlisty! 
Ale NE všude a NE všem - což může být problém.

Hlavní a jediná média, kam můžete sdílet je: 
a) Spotify - ostatním uživatelům
b) Facebook
c) Twitter
d) Tumblr
e) odkaz na web (copy Spotify URL)

..a to je všechno!! Navíc tu je omezení, že všichni, komu chcete danou věc sdílet, musí být uživateli Spotify - to platí samozřejmě i pro odkaz na web... vyzkoušejte zde!


Možná, že se teď někdo zaradoval jako já :D, když ve Windows (například) našel možnost "Copy Track URL", pak to dal do prohlížeče a ono to fungovalo.. ale zklamu vás! Když to uděláte na PC, mobilu atd.. kde jste přihlášeni, bude to fungovat. Avšak v opačném příkladě vás to hodí na stránku k přihlášení uživatele (nebo stáhnutí programu).. :( 
Můžete to vyzkoušet tady!


Pokud máte program stáhlý (nepoužíváte Web Player), můžete pomocí Spotify přehrávat i své soubory - tedy písničky, které máte na disku. V levém menu označeno jako "Local Files"


Další věc, co byste o Spotify měli vědět je to, že existuje i placená verze, tzv. Premium account. Ta stojí kolem 6 euro za měsíc.

Teď se určitě ptáte, proč se má platit za premium účet, když celá služba je na internetu zadarmo.. 
To je sice pravda - Spotify je dostupná pro všechny registrované uživatele zdarma, ovšem jsou tu určitá omezení - například, že po každých 4 písničkách se vám pustí automatická reklama (zhruba o délce 30 s; toto platí spíše pro Web Player - v programu jsou spíš reklamy obrazové, ale dříve tam byly také) nebo že nahrávky jsou v horší kvalitě. A také můžete program používat jen, když jste připojeni k internetu.

Premium účet má oproti tomu tyto výhody: 
1) songy můžete stáhnout do programu, kde budou fungovat i v offline verzi (prý až 3 333 písniček) 
*ale POZOR! V FAQ (a to ještě jenom v anglické verzi "manuálu") je taková malá, avšak dost zásadní poznámka! Všechny písničky, které si stáhnete do offline verze jsou dostupné nikoliv ve složce na disku, jako když je koupíte přes iTunes - fungují pouze v programu Spotify a nejdou exportovat!
To znamená, že když si je budete chtít přetáhnout do svého starého MP4 přehrávače, tak si ani neškrtnete! :( 
Ps, určitě na tom disku "někde" budou ;) :D ale co já vím - nejsem hacker :D..

¨
Dokonce borci ze Spotify vymysleli všelijaké cesty, jen aby se tomuto exportu vyhli - ať už se má jednat třeba o přehrávač v autě! Kdo umíte anglicky, pobavte se! :D


Na druhou stranu ale chápu, že by ta služba nebyla takle lehce dostupná, kdyby šlo postahovat veškeré písničky do hardisku.. To by to každej během měsíce nebo dvou stáhl vše, co se mu líbí a o Spotify by už ani nebrnkl :D ;)..

2) další výhodou je, že nahrávky jsou v lepší kvalitě (až 320 kb/s)


3) Žádné reklamy tam nemáte

Přiznávám, že placenou verzi (ani s trial) jsem nezkoušela, takže všechno co o ní vím, je jen z webu. Pokud s tím máte nějaké zkušenosti, podělte se do komentářů ;)

Tak to bylo takové menší shrnutí o fenoménu Spotify, určitě to má ještě milion dalších funkcí, na které jsem zatím nepřišla :D nebo se mi zdálo nepodstatné je tu vypisovat ;) - můžete to otestovat sami ;)..

Registraci určitě doporučuju ;).. Už jen proto, že sem na blog dávám odkazy z této aplikace ;) :D
Já tuto službu využívám hlavně, když chci někomu ukázat nějakej song a on není to na YouTube ;) :D.. a nebo když se dostanu někam, kde je připojení k internetu a nemám u sebe pakl písniček, co bych si mohla pouštět :D.. jinak moc ne ;)

Myslím si ale, že je dobrý nápad, když se skupiny rozhodli veřejně publikovat svoje díla (třeba i po půl roce od vydání..). Takle se budoucí fanoušek oficiálně (jak jinak, že? xD) může ujistit, že nekupuje zajíce v pytli :D ;).

Více se informací najdete samozřejmě na www.spotify.com
...a ještě víc na SPOTIFY Frequently Asked Questions ;)

5 komentářů:

  1. Jsem z toho naprosto poučen....nerozumím ani slovu :D :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D si to stáhni ;) a pochpopíš ;) fajn program :D

      Vymazat
    2. vlastně ani stahovat nemusíš... můžeš to mít i na webu v prohlížeči ;) :D
      https://play.spotify.com/

      Vymazat
  2. Super...já tak nějak nevím, k čemu by mi to bylo :D :P...asi bych to nepoužíval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však uvidíš :D ;) jednou se to třeba bude hodit :D

      Vymazat